Afganistan nemá peniaze na októbrové výplaty štátnych zamestnancov

27.09.2014 Celý región

Kábul 27. septembra (TASR) - Výplaty miezd stoviek tisíc afganských štátnych zamestnancov budú v októbri meškať, pretože štát nemá dostatok financií. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva financií.

Generálny riaditeľ pokladnice ministerstva Alhaj Muhammad Aqa povedal, že v nej je teraz menej ako 6,5 miliardy afgani (vyše 89 miliónov eur), ktoré potrebujú na mzdy.

Tento problém bude spolu s ďalšími riešiť už nový prezident Ašraf Ghaní, ktorý zloží v pondelok sľub po mesiacoch sporov o to, kto v prezidentských voľbách zvíťazil.

Meškanie výplat sa dotkne iba civilných štátnych zamestnancov, pretože afganská armáda a polícia sú vyplácané z osobitného fondu, dodal.

Vedľa boja s povstalcami z Talibanu je finančná kríza krajiny najnaliehavejším problémom, ktorý treba riešiť.

Afganistan požiadal USA o naliehavé poskytnutie 537 miliónov dolárov, ale zatiaľ ich nedostal. Ak by aj USA túto žiadosť do týždňa schválili, došli by financie neskoro na to, aby zamestnanci dostali v októbri výplaty načas. Výplaty štátnych zamestnancov preto budú najmenej týždeň či dva meškať, citovala Aqu agentúra Reuters.

Zahraniční darcovia už teraz financujú vyše dvoch tretín afganského rozpočtu.
 

Vyberte región